[...] groch, kapustę, a także objętościowe (np. ziemniaki), a zwiększać ilość produktów o wysokiej wartości energetycznej lecz mało objętościowych, jak miód, dżem, marmolada, cukier i słodycze, które powinny wchodzić w skład śniadania i kolacji. Ograniczenie stosowania tłuszczów uzyskujemy poprzez podawanie potraw sporządzonych z chudych gatunków [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
rodzaj wegli z tego ci wiem a malo sie znam xD ma tez wplyw na poziom cukru we krwi a jak jesz typowy cukier to masz nagly skok cukru we krwi a dobre to chyba nie jest%-) Zmieniony przez - GZ1948 w dniu 2018-10-09 21:27:10
[...] sobie glowe nim zaprzatal, aczkolwiek zostalem postawiony przed ciezkim zadaniem wytlumaczenia osobie starszej co i jak, i na tabelce sie wykladam, bo w cyferkach stoi, ze cukier bialy jest "zdrowszy" od bialego ryzu bo ma nizszy IG, juz nie mówiąc o ziemniakach gotowanych. Sam glowna uwage przykladam tylko do stopnia przetworzenia produktu, ig [...]
[...] osoba majaca jakikolwiek wglad w swoje zdrowie, a podawanie w tym dziale takich informacji to juz w ogole nieporozumienie. Ja wiem jakie sa normy cukru, chodzi o to, ze cukier poranny jak mam 102 wskazuje na zla dynamike cukru we krwi, natomiast odpowiedz poposilkowa organizmu wg mnie jest bdb, wiec nie ida w parze obie informacje, dwa [...]
Panowie cukier rano 102 zaczynac sie martwic? Leci Mk667 ale takie cukry miewalem wczesniej. Berberyna powinna pomoc tutaj , tez na mk tak miałem . Szybko spadło do 80 . Co do berberyny to z własnych obserwacji zauważyłem że jak wrzucam rano do śniadania i na noc, to lepiej mi utrzymywało stężenie glukozy we krwi. Za pierwszy podejściem jak [...]
Panowie cukier rano 102 zaczynac sie martwic? Leci Mk667 ale takie cukry miewalem wczesniej. Berberyna powinna pomoc tutaj , tez na mk tak miałem . Szybko spadło do 80 . Co do berberyny to z własnych obserwacji zauważyłem że jak wrzucam rano do śniadania i na noc, to lepiej mi utrzymywało stężenie glukozy we krwi. Za pierwszy podejściem jak [...]
W domu rano cukier 80 w labie około godziny później 93 oczywiście wszystko na czczo. Glukometr zaniża czy organizm sam z siebie może fundować takie wahania poziomu cukru? Do labu musiałem dojść poczekać więc wpadł lekki wysiłek i odstęp od jedzenia jeszcze się wdluzyl. Teoretycznie powinien spaść cukier. Mógł wzrosnąć przez lekkie odwodnienie [...]
Zachodzi zawsze w jakimś stopniu organizm to nie nauka scisla.mi po wpc na czczo przed aero tak spada cukier że hipki dostaje.bez wpc mogę kręcić i nic się nie dzieje. Nawet aminokwasach można u wielu zaobserwować podbicie cukru we krwi. Mylisz mechanizmy, wpc jest insulinogenne i to bardzo silnie. Niektóre produkty we nie powodują takiego wyrzutu [...]
[...] osoba majaca jakikolwiek wglad w swoje zdrowie, a podawanie w tym dziale takich informacji to juz w ogole nieporozumienie. Ja wiem jakie sa normy cukru, chodzi o to, ze cukier poranny jak mam 102 wskazuje na zla dynamike cukru we krwi, natomiast odpowiedz poposilkowa organizmu wg mnie jest bdb, wiec nie ida w parze obie informacje, dwa [...]
[...] też cierpią na niewrażliwość receptorów insulinowych. Jednakże Glucophage może być też przepisywany w przypadku cukrzycy typu I jako środek dodatkowo kontrolujący glukozę (cukier znajdujący się we krwi) w zgodzie z iniekcjami insuliny. Kliniczne stosowanie Glucophagu jest bardzo powszechne. Lek może: 1. Zwiększać liczbę i wrażliwość [...]
[...] (shake) trawienie tez trwa kilka godzin zmienia sie tylko szybkosc opuszczenia zoladku co do glikogenu - jesli poziom cukru podnosi sie - organizm ma tylko 1 bron aby ten cukier obnizyc -> insuline! za to ma kilka innych aby podniesc poizom cukru ->kortyzol,adrenaline,glukagon i inne sfd173 Nieprawda, jest dokładnie odwrotnie. [...]
[...] Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat, w krajach rozwiniętych zmienił się sposób odżywiania na wybitnie szkodliwy. Wprowadzamy coraz bardziej wyrafinowane pokarmy /cukier, biała mąka itd./, z których usunięto witaminy i oligo-elementy, nieodzowne katalizatory do podtrzymania dobrego zdrowia. Coraz częściej spożywa się konserwy i [...]
[...] jaj. Szeroka aprobata warzyw, owoców i zbóż w diecie? Warzywa-niezłe źródło witamin(choć nie najlepsze), owoce-cukry proste-powodują wydzielanie insuliny która przekształca cukier w glikogen lub tłuszcz i magazynuje te wysokoenergetyczne związki - odpowiednio - w wątrobie lub komórkach tłuszczowych, a tłuszcz jest magazynowany w tkance [...]
niewiem czy te slodziki dzialaja na zasdazie ze mało kcal czy jak pisze na tym xylitolu niskie IG? czyli cukier czy tam wegle ale niskie IG ze nie podnsoi tak cukru we krwi tak mam to rozumiec ?
- ciekawe badania, niektórych nie widziałem. Przeanalizuję w wolnej chwili, choc jakoś kwestia glikogenu nigdy nie specjalnie nie ineteresowała. raz, że cwiczę głownie siłowo - i glikogen nie jest dla mnie kwestią specjalnie istotną, dwa - że przy zmodyfikowanym rozkładnie makroskładników (a jednak preferuję diety z niższą ilością wegli), zmieniać [...]
A jeżeli chodzi o Twoje pytanie: fruktoza podnosi poziom cukru we krwi (nieznacznie - ma niskie IG), ale jest odporna na działanie enzymów zamieniających cukier w energię, dlatego jest przerabiana od razu na tłuszcz.
Cukier z glikogenu mięśniowego jest niemal wyłącznie zużywany na miejscu w mięśniu. Nie może być więc traktowany jako bufor cukru dla całego organizm! - zjest wyłacznie 9bez "niemal") dostepny dla komórek mięśniowych. Fosforylowana glukoza), nie może się wydostać z komórek na zasadzie dyfuzji (np gdy stężenie glukozy we krwi jest [...]
[...] z glukozy lub dekstrozy. Stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy dla diabetyków, ponieważ nie podwyższa poziomu glukozy we krwi w takim stopniu jak cukier. Ułatwia wchłanianie witamin z preparatów farmaceutycznych. Niestety dodatek dość drogi. Zarządzenie MZiOS dopuszcza stosowanie sorbitolu w gumie do żucia, lodach [...]
[...] - Sirupus Petasidis: świeże ziele i (lub) kłącza przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soku. Do otrzymanego soku wlać miód, sok z cytryny, nieco gliceryny oraz dodać cukier: 100 ml soku + 50 ml soku z cytryny + 30 g gliceryny + 100 ml miodu + 100 ml cukru, wymieszać starannie. Zażywać 4-5 razy dz. po 1 łyżce; dzieci -1-2 łyżeczki syropku [...]